Mantelzorg

Heel veel mensen in onze gemeente verlenen mantelzorg. Een mantelzorger is iemand die onbetaald en langdurig voor een naaste zorgt.

Ondersteuning van mantelzorgers
Het kan heel goed zijn dat u behoefte hebt aan ondersteuning als mantelzorger. U wilt graag uw rol als mantelzorgers zo goed mogelijk invullen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Veel mantelzorgers willen graag meer weten over zaken als: hoe vind ik de balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor mezelf? Hoe ga ik het gesprek met familieleden aan? Hoe kan ik toch tot rust komen?

Met al uw vragen en voor ondersteuning kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam Ambacht of bij MEE Drechtsteden. Zij helpen u op weg. Zo organiseert MEE Drechtsteden regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers en ook cursussen.

Dienstencheques huishoudelijke ondersteuning
Met de Dienstencheque Drechtsteden kunt u extra huishoudelijke hulp kopen voor een laag tarief. Mantelzorgers in de Drechtsteden hebben in 2018 zelfs recht op vijf gratis dienstencheques. Deze gratis cheques krijgt u automatisch als u een account aanmaakt op het portaal www.dienstenchequedrechtsteden.nl. Als u al een account heeft wordt uw tegoed automatisch opgehoogd. U moet wel eerst een mantelzorgverklaring invullen om voor de gratis cheques in aanmerking te komen. Tot 1 juli 2018 kunt u ook extra cheques kopen voor € 6,50,- per cheque.

Meer informatie over de dienstencheques voor mantelzorgers vindt u op de pagina van de Sociale Dienst Drechtsteden

Respijtzorgvoorzieningen voor mantelzorgers
Er zijn in Hendrik-Ido-Ambacht verschillende voorzieningen voor mantelzorgers. Dit zijn voorzieningen waarbij uw zorgtaken tijdelijk worden overgenomen. Dit noemen we respijtzorg. Zo kunt u als mantelzorger even bijkomen. De gemeente werkt hierbij samen met twee zorginstellingen. In samenwerking met de gemeente biedt De Blije Borgh het volgende aan:

  • Kortdurende opname;
    Zonder indicatie en eigen bijdrage kan diegene waarvoor u zorgt, gebruikmaken van een logeervoorziening met hoteldiensten in De Blije Borgh. Ook de benodigde zorg wordt geboden.
  • Laagdrempelige dagbesteding;
    Degene waar u voor zorgt kan een aantal dagdelen per week deelnemen aan de activiteiten in De Blije Borgh. Hier is geen indicatie voor nodig.

Meer informatie hierover vindt u in de PDF-bestandfolder respijtzorg (1503 kB). Aanmelden voor deze voorziening(en) kan via de Cliëntenservice van De Blije Borgh, telefoonnummer 078 - 681 10 10.

De gemeente werkt ook samen met Syndion voor de doelgroep jong volwassen cliënten met een (verstandelijke) beperking. In Hendrik-Ido-Ambacht biedt Syndion de volgende respijtzorg aan:

  • Laagdrempelige dagbesteding
    Syndion biedt dagbesteding aan voor cliënten die (nog) geen indicatie hebben. Bijvoorbeeld omdat iemand nog in afwachting is van een indicatiebesluit. Of omdat iemand niet in aanmerking komt voor een dagbestedingsindicatie, terwijl daar voor een korte tijd wel behoefte aan is.

Waardering voor mantelzorgers
Als mantelzorger maakt u het leven van een ander een stukje mooier. U levert een deel van uw eigen vrije tijd in en geeft die ander praktische hulp en emotionele steun. Dat is van onschatbare waarde en verdient een compliment! De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht spreekt in 2018 haar waardering uit voor mantelzorgers. Dit jaar in de vorm van een VVV-cadeaukaart met een waarde van € 100,-.

Meer informatie over het mantelzorgcompliment 2018 vindt u op deze pagina.