Gladheidsbestrijding

De gemeente is voorbereid om bij gladheid wegen en straten begaanbaar te houden.

Op een aantal plaatsen in de gemeente staan strooizoutkisten en de gemeente heeft een strooiplan opgesteld. Dit strooiplan geeft aan welke routes in welke volgorde we strooien.

Strooiplan
 1. De hoofdwegen
  De belangrijkste hoofdwegen, ontsluitingswegen, busroutes en de belangrijkste fietsroutes (zoals de school/thuisroutes) strooien we als eerste preventief.
 2. De handmatige strooiroute voor bruggen en overige locaties
  Op belangrijke locaties die niet met een voertuig bereikbaarzijn, strooien we handmatig.

We strooien niet alle straten. Criteria zijn onder andere de verkeersfunctie van de weg, verkeersintensiteit en aanwezigheid van bijzondere instellingen zoals scholen.

Bij normale gladheid strooien we de hoofd- en secundaire wegen; tijdens kantooruren strooien we de handmatige routes.

Bij extreme gladheid strooien we de sneeuw- en secundaire routes, tijdens kantooruren de handmatige routes.

Primaire strooiroute in Hendrik-Ido-Ambacht

Hoofdfroute (klik op de afbeelding voor grote versie of download de pdf Hoofdroute->  groot bestand, laden kan even duren).

Secundaire strooiroute in Hendrik-Ido-Ambacht

Secundaire route (klik op de afbeelding voor grote versie of download de pdf Secundaire route->  groot bestand, laden kan even duren).

Locaties die met de hand gestrooid worden in Hendrik-Ido-Ambacht

Locaties die met de hand gestrooid worden in Hendrik-Ido-Ambacht (klik op de afbeelding voor grote versie of download de pdf Handmatige strooilocaties -> groot bestand, laden kan even duren).

 

Verkorte route bij sneeuwval
Bij sneeuw rijdt de gladheidbestrijding deze verkorte route (klik op de afbeelding voor grote versie of download de pdf Sneeuwroute-> groot bestand, laden kan even duren).

 

 

De gemeente heeft voor dit seizoen een contract afgesloten met MeteoGroup uit Wageningen voor up-to-date weer- en gladheidverwachtingen. Gladheid is niet altijd te voorkomen, bijvoorbeeld bij plotselinge weersveranderingen of hevige sneeuwval. Gaat u de weg op? Houd dan altijd rekening met de weersomstandigheden en pas uw weggedrag daarop aan.

Eigenaren en gebruikers van woningen en bedrijven moeten zelf zorgen voor het bestrijden van de gladheid. Bijvoorbeeld door zelf (preventief) te strooien of te vegen na sneeuwval. Strooizout is verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten en uit de strooikisten binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

 

Water en zout

De gemeente werkt volgens de zogeheten ‘natstrooimethode’. Dat betekent dat we strooien met een mengsel van water en zout. De voordelen hiervan zijn dat het zout zich beter verdeeld over het oppervlak, het ijs eerder ontdooit, er minder zout nodig is en er sneller kan worden gestrooid. De gladheid is dus sneller te bestrijden en doordat er minder zout nodig is, belasten we het milieu minder.

Strooizoutkisten

Op diverse plaatsen in de gemeente staan gele kisten gevuld met strooizout, om in tijden van vorst en gladheid te voldoen aan de zoutbehoefte. Deze kisten van circa 1.08 meter breed, 56 cm diep en 73+60 cm hoog, staan in de nabijheid van:

 • Winkelcentrum De Schoof; (2 kisten) in het midden van het marktterrein en naast het openbaar toilet.
 • Winkelcentrum Brederodehof; op het plein van de zaterdagmarkt
 • Winkelcentrum Reeweg; op het parkeerterrein, hoek kruising Reeweg-Weteringsingel
 • Winkelcentrum Louwersplein; langs de Avelingen op de kop van de Plus
 • Winkelcentrum Hoogambacht; aan de Druivengaarde tegenover cafetaria Verhage aan de schoolzijde.

De zoutkisten zijn tijdens de vorstperiode vrij toegankelijk. U kunt daar gratis een emmertje vullen met zout, bijvoorbeeld om de stoep voor uw woning begaanbaar te houden. De gemeente gaat uit van verstandig gebruik. Na de vorstperiode sluiten we de zoutkisten.

 

Dit kunt u doen bij gladheid

Dit doet de gemeente bij gladheid

Interview met gladheidbestrijder John Rijsdijk