Eerste keer stemmen

"De gemeenteraad gaat ook over jou, jij kan meebepalen hoe Ambacht er uitziet, welke voorzieningen hier zijn. Gebruik je stemrecht!" - Burgemeester Jan Heijkoop.Beste jongelui,

Jullie zijn inmiddels achttien jaar en ook jullie krijgen een oproep om te gaan stemmen. En je vraagt je misschien af: Ja, wat heb ik daar nou mee, met zo´n gemeenteraad?

Nou, ik zal je zeggen: Jij hebt misschien niks met de gemeenteraad, of niks met de politiek, maar ze hebben wel wat met jou!

Want het feit of er voldoende voetbalvelden zijn, wordt hier in de gemeenteraad bepaald. De skatebaan -die is mooi- die is in de gemeenteraad besloten. Of er langzaam of wat sneller gereden wordt in Ambacht, wordt in de gemeenteraad besloten.

En zo zijn er heel veel zaken waar jullie ook in het dagelijks leven mee te maken hebben, die in de gemeenteraad worden besloten. En in die gemeenteraad zitten verschillende politieke partijen, die hebben wat verschillende ideeën. En het is een uitdaging om die partij op te zoeken die het best bij jou past.

En het is ook zo: Is politiek iets van oudere mensen? Mensen van middelbare leeftijd? Dat is ook niet zo. In de politiek zitten ook jonge mensen. Dus kijk daar ook eens naar.

Dus tegen die achtergrond:

  • De politiek heeft met jou te maken.
  • Jij kan meebepalen hoe Ambacht eruit ziet.
  • Jij kan bepalen welke voorzieningen er zijn...


Dus nogmaals, ik nodig je uit: Ga stemmen, het is de moeite waard!