Naar de inhoud
  • Jeugdteam Ambacht

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home /ik woon (ver)bouwen asbest

asbest

Asbest werd tot 1994 gebruikt bij de bouw van huizen en andere gebouwen, maar is tegenwoordig helemaal verboden. Met een goede reden: het inademen van asbestvezels kan longvlies en buikvlieskanker (mesothelioom), asbestose (stoflongen) of longkanker veroorzaken.


Hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest

We spreken van 'hechtgebonden' wanneer de asbestvezels stevig verankerd zitten in het dragermateriaal. Er zullen nauwelijks vezels vrijkomen als dit materiaal in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt of gesloopt. Asbestcementgolfplaten en vlakke platen die in goede staat verkeren, zijn voorbeelden van hechtgebonden asbest. Wanneer de vezels niet of nauwelijks aan het dragermateriaal zijn gebonden, spreken we van 'niet hechtgebonden’ asbesthoudende materialen. Doordat de vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen, is het gezondheidsrisico groter. U mag deze daarom niet zelf verwijderen omdat het risico dat u de vezels losmaakt en vervolgens inademt te groot is. Lees PDF-bestandde folder (611 kB) voor meer voorbeelden van hechtgebonden en niet hechtgebonden materiaal.


Producten met asbest

Hieronder vindt u een globaal overzicht van de producten (en de onderdelen daarvan), waar asbest in kan zitten.

  • Asbestcement platen, asbestkarton of asbesthoudend board
Te vinden in:
Gevels, dak- en trapbeschot, plafonds, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, in galerijen van flats, op schuren en garages (golfplaat).

  • Vloerbedekking
Te vinden in:
De rug van sommige soorten vinylzeil en sommige oude, harde vinyltegels van vóór 1983.

  • Huishoudelijke apparaten
Voorbeelden als:
Haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes ouder dan 20 jaar.

  • Spuitasbest
Te vinden in:
Isolatiemateriaal, als brandwerende laag op staalconstructies.

  • Bodem

Asbest kan ook in de bodem voorkomen. Vooral in oude puinlagen blijkt vaak asbest voor te komen. Het is daarom van belang bij aanpassingen en bewerkingen van een terrein rekening te houden met de aanwezigheid van asbest. Raadpleeg in het geval van twijfel een asbestdeskundige.


Bent u particulier?

Hechtgebonden en vastgeschroefd asbesthoudend materiaal mag in een aantal gevallen door u zelf verwijderd worden. Hierbij geldt een maximaal materiaaloppervlak van 35 m2.

Gaat het om losse apparaten, waarin asbest verwerkt is, dan mag u die apart en goed verpakt inleveren in de milieustraat.
Gaat het om materiaal aan het huis of uw schuur, dan doet u een sloopmelding via het omgevingsloket.


Grote hoeveelheid hechtgebonden asbest

Grotere hoeveelheden hechtgebonden asbest mag u nooit zelf verwijderen. We spreken van een grotere hoeveelheid bij een materiaaloppervlak van meer dan 35 m2.

U doet een sloopmelding via het omgevingsloket.


Niet hechtgebonden asbest

Ook asbest dat niet hechtgebonden is, mag u nooit zelf verwijderen. U volgt dezelfde procedure als bij grotere hoeveelheden hechtgebonden asbest.


Voor adressen van gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven kunt u contact opnemen met Stichting Bouwkwaliteit, via tel. 070 - 307 2929
 

Weteringsingel 1
Hendrik-Ido-Ambacht


HIApp www.youtube.com/gemeentehia www.twitter.com/gemeentehia www.facebook.com/gemeentehia pinterest.com/gemeentehia instagram

meer contactgegevens

___________________________________
sitemap

jong in Ambacht


jong in Ambacht
Jeugdteam Ambacht
speelfabriek
feest in de zomervakantie
Hi5Ambacht
Sport en cultuur voor Ambachtse kinderen
__________________________________________
digitale gemeentegids

De Volgerlanden
De jongste wijk van Hendrik-Ido-Ambacht