Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij verzoeken u cookies te accepteren. Meer info

Naar de inhoud
  • Jeugdteam Ambacht

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home /ik woon duurzaam voedsel

voedsel

Jaarlijks gooit iedere Nederlander gemiddeld 50 kilo aan voedsel weg terwijl veel daarvan nog goed te eten is. Het kabinet spant zich daarom in om voedselverspilling te verminderen. Het streven is een vermindering van 20% in 2015 ten opzichte van 2009. Voedsel weggooien is niet alleen verspilling, maar levert ook extra onnodig afval op.

 

Voedselverspilling kunt u voorkomen door op maat in te kopen en te koken, voorraden op te eten voor ze bedorven zijn en – als u toch teveel gekookt heeft – de restjes eten te verwerken in een nieuwe maaltijd. Precies wat onze grootouders deden! En als er al iets weggegooid moet worden, doe dat dan in de juiste container. Het meeste kan in de GFT container!

 

Wat kunt u doen met kliekjes?

  • (Overgebleven) gekookt voedsel kunt u invriezen, u kunt het ook (afgesloten) twee dagen in de koelkast bewaren.
  • Op www.ingredienten.nl vindt u tips over hoe u gemakkelijk ingrediënten kunt combineren en samenvoegen tot één recept.
  • Van oud brood kunt u wentelteefjes en croutons maken.
  • ovenschotel:
    Van overgebleven aardappels, groenten en vlees kunt u een prima ovenschotel van te maken. Voeg wat room, kruiden en geklutste eieren toe en strooi er kaas over. Zet het 20 minuten in de oven. 
  • boerenomelet:
    Alles is in een omelet te bereiden. Fruit een uitje en knoflook en gooi al roerend het kliekje erbij. Voeg wat kruiden toe, kluts ei(eren) met zout en peper, olijfolie, mosterd en wat room tot het luchtig is. Voeg de geklutste eieren toe en bak het geheel tot een omelet. Eventueel wat geraspte kaas erover.
  • soep:
    Van overgebleven pasta, groente, aardappels en vlees kunt u soep maken. Breng bouillon aan de kook, bak tegelijk een ui en kruiden die je wenst. Bak hierin het overgebleven vlees mee. Voeg de groenten toe. Giet de kokende bouillon erover. Roer door en breng het nogmaals licht aan de kook. Voeg de aardappels toe en u heeft een heerlijke maaltijdsoep.
  • bladerdeeg:
    Bijna alle voedsel kan in bladerdeeg verwerkt worden en zo omgetoverd worden in een culinaire verrassing.

Voor meer informatie over voedselverspilling kunt u terecht op de site van de Rijksoverheid.

Ovenschotel, boerenomelet en andere culinaire verrassingen: niet al het overgebleven voedsel hoeft in de GFT-container.