Containers

In Ambacht verzamelen we afval in ondergrondse containers, mini-containers en bovengrondse containers. Voor plastic gebruikt u de speciale gele plastic zak.

Wat mag in welke container?

Het is niet altijd meteen duidelijk in welke container iets mag. Hierdoor komen er nog veel herbruikbare materialen in het restafval terecht. Dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden waar weer nieuwe spullen van gemaakt kunnen worden. Altijd inzicht in welke bak iets mag? Download de HVC-app voor de afvalwijzer. Of bekijk hieronder wat in welke container mag:

Waar staan de containers?

Op de website van HVC staat een handig kaartje. Voer uw postcode en huisnummer in en vind de verzamelcontainers bij u in de buuurt.

Hoe werkt de ondergrondse container?

Gebruik uw afvalpas om de ondergrondse containers te openen. Beijk onderstaande video om te zien hoe het werkt.

Ondergrondse restafvalcontainer: hoe kies ik voor een kleine of grote afvalzak?

Bij de ondergrondse containers voor restafval kunt u kiezen of u een kleine zak (tot 30 liter) of een grote zak (van 30 tot 60 liter) wilt weggooien. Voor een kleine zak scant u uw afvalpas één keer. Voor een grote zak  (van 30 tot 60 liter) scant uw afvalpas twee keer. Kijk onderstaande video om te zien hoe het werkt.   

Storing ondergrondse container: wat nu?​​​​​

Heeft een ondergrondse container storing of is deze vol? Vervelend! Meld de storing via Fixi.nl. De meeste straten hebben meerdere containers. Vergeet daarom niet het containernummer in te vullen. Dan is meteen duidelijk om welke container het gaat. De storing wordt zo snel mogelijk opgelost.

Gooi uw afval in een andere container in de buurt of neem het mee terug naar huis en probeer het later nog een keer. Zet het in ieder geval niet naast de container. Samen houden we Ambacht schoon en netjes.

Storing ondergrondse restafvalcontainer: moet ik wel betalen?

Als een ondergrondse container storing heeft, gaat de klep van de container niet open en kunt u er niets in gooien. Gebeurt dit bij een container voor restafval, dan betaalt u niets. Ook niet als u uw afvalpas gescand heeft.

Wilt u zeker weten dat dit goed is gegaan? In de HVC-app kunt u zien wanneer u iets in een ondergrondse restafvalcontainer heeft gegooid. Omdat dit privacygevoelige informatie is, kunt u dit alleen zien als u uw gegevens heeft bevestigd met iDIN. Op de webite van HVC leest u meer informatie over de HVC-app en iDIN. Ziet u in het overzicht iets dat niet klopt? Neem dan contact op met de klantenservice van HVC.

Per ongeluk in de ondergrondse container: wat nu?

Heeft u per ongeluk iets in een ondergrondse container gegooid en wilt u het terug? Meld dit zo snel mogelijk maar in ieder geval binnen 2 uur bij HVC via de pagina Verloren voorwerpen of bel met de HVC klantenservice op 0800-0700. HVC probeert het voorwerp voor u te vinden.

Let op: u kunt op dit moment alleen op werkdagen tussen 07.00 en 14.00 uur een melding maken van een per ongeluk in de container gegooid voorwerp. Belandt er na 14.00 uur of in het weekend per ongeluk iets in de container, meld dit dan direct de eerstvolgende werkdag. De kans dat het voorwerp dan nog gevonden wordt, is wel een stuk kleiner. 

Kosten en aanpak

Een zoekactie kost € 70,-. Dit betaalt u vooraf voor het werk dat HVC gaat doen om het voorwerp te zoeken. Het kan zijn dat HVC het voorwerp niet vindt. U krijgt dan geen geld terug. Het werk is namelijk wel gedaan. Bedenk van tevoren dus goed hoe zeker u bent dat het voorwerp in de container ligt en wat de waarde van het verloren voorwerp voor u is.

Heeft u voor de zoekactie betaald? Dan belt een medewerker van HVC u op om een tijd af te spreken om allebei bij de container te zijn. Als u er bent opent de medewerker van HVC de klep van de container en zal de medewerker uw voorwerp zoeken. Hoe groter het voorwerp, hoe groter de vindkans. Een grote plastic zak is bijvoorbeeld makkelijker te vinden dan een sleutelbos. In ongeveer 30% van de gevallen wordt het voorwerp gevonden. Lees meer op de website van HVC

Mini-containers

Informatie volgt binnenkort.

Textielcontainers

Textiel is een verzamelnaam voor alle kleding, schoenen, beddengoed, gordijnen, doeken, accessoires en knuffels. Een groot deel is geschikt voor hergebruik in Nederland of in het buitenland. De rest is als grondstof bijna helemaal te recyclen. 

Heeft u kleding of schoenen die u niet (meer) gebruikt, maar die nog goed genoeg zijn om door anderen gebruikt te worden? Of beddengoed, gordijnen, (hand)doeken, accessoires en knuffels? Gooi het in een van de bovengrondse textielcontainers van Kledinginzameling Nederland. De textielcontainers staan bij de volgende adressen:

 • Burgemeester Broekhuisplein (parkeerterrein winkelcentrum De Schoof)
 • Parkeerterrein ter hoogte van Louwersplein1 / Avelingen
 • Halfweg ter hoogte van Opvliet 29
 • Perengaarde 18
 • Tegenover Pompe van Meerdervoortsingel 21
 • Reeweg 88
 • Tesselschadestraat 24
 • Van Godewijckstraat 231 / kruising P.C. Hooftsingel
 • Tegenover Watermunt 71
 • Agnes Bartoutslaan 31
 • Dreef (naast de glascontainer, bij kruising met Hooftlaantje)

Matrassen, kussens, vloerbedekking en zwaar vervuilde, kapotte of natte kleding kunt u gratis inleveren bij de Milieustraat. Vergeet niet uw afvalpas mee te nemen.

Pbd-zakken

Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), blik (zoals drinkblikjes en conservenblikken) en drinkpakken (zoals van sappen en zuivel) noemen we ook wel pbd. Pbd verzamelt u in de speciale, gele plastic zak. Deze zakken zijn gratis. U kunt de zakken hier krijgen:

 • in de HVC webshop 
 • via de klantenservice van HVC 0800-0700
 • in het gemeentehuis, bij de receptie
 • bij de Milieustraat Noordpolder
 • in Ambachtse supermarkten, in de blauwe krat:
  De Plus Louwersplein 27-33
  Jumbo De Schoof 120
  Lidl De Schoof 68
  Dirk Sophiapromenade 78
  AH Hoog Ambacht Sophiapromenade 14
  AH Reeweg

  Reeweg 88

U vindt in heel Ambacht kroonrirngen aan (lantaarn)palen. Hang uw pbd-zak(ken) tussen donderdagavond en vrijdagochtend 07.30 uur aan deze ringen. HVC haalt de zakken op vrijdag op.
​​​​​