Rioolheffing

Woont u in Hendrik-Ido-Ambacht of heeft u hier een bedrijf, dan betaalt u belasting voor het verwerken van hemel- en grondwater en het onderhoud van het riool. Ook als uw pand niet direct op het riool is aangesloten. Dit heet rioolheffing. U ontvangt meestal eind februari een aanslag via mijn.overheid.nl of via de post. U kunt uw aanslag ook online bekijken in de Digitale Belastingbalie.

DigiD-logo EHerkenning-logoAanslag bekijken  u heeft DigiD of eHerkenning nodig

Vragen? Bel 14 078 (maandag tot en met vrijdag: 08.30 - 17.00 uur)

Kosten

Als u een woning of ander pand huurt, betaalt u minder dan als u eigenaar bent. Huurders betalen het gebruikersdeel. Eigenaren het eigendomsdeel. Bent u zowel eigenaar als gebruiker van het pand, dan betaalt u beide.

Tarieven rioolheffing 2024 eigendomsdeel

  • u bent eigenaar van een woning: € 149,45
  • u bent eigenaar van een niet-woning: € 149,45

Tarieven rioolheffing 2024 gebruikersdeel

  • u woont alleen: € 34,44
  • u woont met meerdere mensen: € 68,88
  • niet-woning: afhankelijk van hoeveel water u gebruikt. Bij een waterverbruik tot 10.000 m3: € 68,88 per 200 m3 (of een gedeelte ervan). Gebruikt u meer dan 10.000 m³: aangepast tarief (zie: verordening)
Als u verhuist

Gedurende het jaar kan uw situatie veranderen. Bijvoorbeeld door een verhuizing. Als u in de loop van het jaar verhuist, krijgt u een nieuwe aanslag op uw nieuwe adres. Ieder jaar wordt op 1 januari beoordeeld hoeveel personen er op uw adres wonen. Op basis daarvan ontvangt u uw aanslag gemeentelijke belastingen.

Huurders

Verhuist u naar een andere gemeente, dan betaalt u rioolheffing aan de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht tot en met de maand waarin u verhuist. U krijgt het teveel betaalde geld terug.

Eigenaren

Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar bent van een woning of (bedrijfs)pand, dan betaalt u rioolheffing voor dat hele jaar. Ook als u uw pand heeft verkocht. De situatie per 1 januari geldt dus voor het hele jaar. U kunt de rioolheffing (deels) verrekenen met de koper. Deze verrekening moet plaatsvinden bij de notaris tijdens de eigendomsoverdracht. Dit regelt u zelf.

Betalen, kwijtschelding, bezwaar