Naar de inhoud
  • Jeugdteam Ambacht

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home /ik woon zorg en welzijn mantelzorg

mantelzorg

Heel veel mensen in onze gemeente verlenen mantelzorg. Een mantelzorger is iemand die onbetaald en langdurig voor een naaste zorgt. Die naaste is iemand waar een mantelzorger een sociale band mee heeft. U kunt denken aan bijvoorbeeld een partner, een kind of een buurman. Misschien bent u zelf ook een (toekomstige) mantelzorger. Hier vindt u meer informatie over de ondersteuning en waardering van mantelzorgers in Hendrik-Ido-Ambacht.

 

ondersteuning van mantelzorgers
Het kan heel goed zijn dat u behoefte hebt aan ondersteuning als mantelzorger. U wilt graag uw rol als mantelzorgers zo goed mogelijk invullen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Veel mantelzorgers willen graag meer weten over zaken als: hoe vind ik de balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor mezelf? Hoe ga ik het gesprek met familieleden aan? Hoe kan ik toch tot rust komen?

 

Met al uw vragen en voor ondersteuning kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam Ambacht of bij MEE Drechtsteden. Zij helpen u op weg. Zo organiseert MEE Drechtsteden regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers en ook cursussen.

 

nieuwe voorzieningen voor mantelzorgers
In 2016 is de gemeente een aantal nieuwe voorzieningen voor mantelzorgers gestart. Het zijn voorzieningen waarbij uw zorgtaken tijdelijk worden overgenomen. Dit noemen we respijtzorg. Zo kunt u als mantelzorger even bijkomen. De gemeente werkt hierbij samen met De Blije Borgh. Om mantelzorgers te ontlasten zijn er bijvoorbeeld deze voorzieningen:

  • Kortdurende opname;
    Zonder indicatie en eigen bijdrage kan diegene waarvoor u zorgt, gebruikmaken van een logeervoorziening met hoteldiensten in De Blije Borgh. Ook de benodigde zorg wordt geboden.
  • Dagbesteding;
    Degene waar u voor zorgt kan een aantal dagdelen per week deelnemen aan de activiteiten in De Blije Borgh.
  • Oppascentrale;
    Via de oppascentrale blijft er een vrijwilliger thuis bij degene waar u voor zorgdraagt, waardoor u even op pad kunt.

Meer informatie hierover vindt u in de PDF-bestandfolder respijtzorg (1503 kB). Aanmelden voor deze voorziening(en) kan via de Cliëntenservice van De Blije Borgh, telefoonnummer 078 - 681 10 10.

waardering voor mantelzorgers
Als mantelzorger maakt u het leven van een ander een stukje mooier. U levert een deel van uw eigen vrije tijd in en geeft die ander praktische hulp en emotionele steun. Dat is van onschatbare waarde en verdient een compliment! De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht spreekt net als in 2015 en 2016 weer haar waardering uit voor mantelzorgers en biedt het mantelzorgcompliment aan in de vorm van een AmbachtPas met tegoed. Als mantelzorger krijgt u deze pas met een saldo van € 100,-. Ook de abonnementskosten (€ 52,- voor een jaar) vergoedt de gemeente voor u als mantelzorger.


Meer informatie over het mantelzorgcompliment 2017 vindt u hier


Hier vindt u informatie over ondersteuning en waardering van mantelzorgers in Hendrik-Ido-Ambacht.

 

Weteringsingel 1
Hendrik-Ido-Ambacht


HIApp www.youtube.com/gemeentehia www.twitter.com/gemeentehia www.facebook.com/gemeentehia pinterest.com/gemeentehia instagram

meer contactgegevens

___________________________________
sitemap

jong in Ambacht


jong in Ambacht
Jeugdteam Ambacht
speelfabriek
feest in de zomervakantie
Hi5Ambacht
Sport en cultuur voor Ambachtse kinderen
__________________________________________
digitale gemeentegids

De Volgerlanden
De jongste wijk van Hendrik-Ido-Ambacht