Perenlaantje

Het Perenlaantje is een begrip in Hendrik-Ido-Ambacht en uniek in Nederland. Vanwege woningbouw in De Volgerlanden Oost, zal het gebied rondom het Perenlaantje de komende jaren sterk veranderen.

Wij houden u via deze webpagina graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ligging
Het Perenlaantje ligt tussen de Vrouwgelenweg en de Veersedijk. Over een lengte van bijna 550 meter, vormen ruim 1100 perenbomen er een boog over het graspad. De perenberceau, zoals de overkoepelende boogvorm officieel heet, is de langste in Nederland. In en rond mei staan de bomen er in bloei, wat het laantje een prachtig aanzicht geeft.

Historie
De perenberceau is in 1922 aangelegd door fruitteler Speelman. Tot 1948 liep een smalspoor door het midden van de berceau. Uit beeldonderzoek blijkt dat destijds rond de stammen aardbeien groeiden. Vanaf de jaren '70 raakte de berceau in verval. Eind vorige eeuw waren er plannen om bij het Perenlaantje een golfterrein aan te leggen. Tuinders in de omgeving waren het daar niet mee eens en in het jaar 2000 kocht de gemeente het grootste deel van het Perenlaantje en de omliggende gronden om er een deel van De Volgerlanden te bouwen. Tussen 2006 en 2009 zijn 140 verroeste bogen vervangen door bogen van gegalvaniseerd ijzer en de oorspronkelijke betonnen voeten vervangen door ijzeren pinnen. De boomwortels hebben hierdoor meer ruimte. 325 dode bomen hebben plaats gemaakt voor jonge bomen van oude rassen, zoals de conference, de Triomphe de Vienne en Bonne Louise d'Avranches.

Omliggend gebied
Het gebied rondom het Perenlaantje is vanaf de jaren '90 door de natuur overwoekerd en begroeid. Tijdens de aankoop in 2000 waren er nog geen bouwactiviteiten in het gebied gepland en dus heeft de gemeente het groen gelaten. Al die jaren is het privéterrein geweest. Pas sinds de restauratie van het Perenlaantje is het gebied, inclusief het Perenlaantje zelf, vrij toegankelijk voor iedereen.

Toekomst
In de komende jaren zal het gebied rondom het Perenlaantje bebouwd worden, zoals dat in de plannen voor De Volgerlanden is vastgelegd. Volgens afspraak moet de gemeente deze gronden 'bouwrijp' aan de ontwikkelaars opleveren. Het Perenlaantje zelf blijft vanzelfsprekend in tact.

Planning
De planning ziet er in grote lijnen als volgt uit.
2018: bouwrijp maken en voorbelasten
2020: start bouw

Meer weten?
U kunt ons bellen via 14078.

Foto's rechts met dank aan Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht