Perenlaantje

Het Perenlaantje is een begrip in Hendrik-Ido-Ambacht en uniek in Nederland. Vanwege woningbouw in De Volgerlanden-Oost, verandert het gebied rond het Perenlaantje flink.

Het Perenlaantje ligt tussen de Vrouwgelenweg en de Veersedijk. Over een lengte van bijna 550 meter, vormen ruim 1100 perenbomen er een boog over het graspad. De perenberceau, zoals de overkoepelende boogvorm officieel heet, is de langste in Nederland. In en rond mei staan de bomen er in bloei, wat het laantje een prachtig aanzicht geeft.

Historie

De perenberceau is in 1922 aangelegd door fruitteler Speelman. Tot 1948 liep een smalspoor door het midden van de berceau. Uit beeldonderzoek blijkt dat destijds rond de stammen aardbeien groeiden. Vanaf de jaren '70 raakte de berceau in verval. Eind vorige eeuw waren er plannen om bij het Perenlaantje een golfterrein aan te leggen. Tuinders in de omgeving waren het daar niet mee eens en in het jaar 2000 kocht de gemeente het grootste deel van het Perenlaantje en de omliggende gronden om er een deel van De Volgerlanden te bouwen. Tussen 2006 en 2009 zijn 140 verroeste bogen vervangen door bogen van gegalvaniseerd ijzer en de oorspronkelijke betonnen voeten vervangen door ijzeren pinnen. De boomwortels hebben hierdoor meer ruimte. 325 dode bomen hebben plaats gemaakt voor jonge bomen van oude rassen, zoals de conference, de Triomphe de Vienne en Bonne Louise d'Avranches.

Omliggend gebied

Het gebied rondom het Perenlaantje en het Perenlaantje zelf werden in de jaren '90 door de natuur overwoekerd en begroeid. Tot aan de aankoop van het laantje en omgeving door de gemeente, waren beide privé-terrein en dus niet vrij toegankelijk. Tijdens de aankoop in 2000 waren nog geen bouwactiviteiten in het gebied gepland, dus lieten we het laantje en omgeving groen. Pas sinds de restauratie van het Perenlaantje is het gebied, inclusief het Perenlaantje zelf, vrij toegankelijk voor iedereen.

Toekomst

In de komende jaren wordt het gebied rond het Perenlaantje bebouwd, zoals dat in de plannen voor De Volgerlanden is vastgelegd. Volgens afspraak moet de gemeente deze gronden 'bouwrijp' aan de ontwikkelaars opleveren. Het Perenlaantje zelf blijft vanzelfsprekend in tact.

Interviews

Wethouder André Flach - woensdag 22 februari 2023
Fruitboomspecialist Wouter den Boer - woensdag 8 februari 2017

Meer lezen over het Perenlaantje? Kijk dan op hetperenlaantje.nl/vertel

Meer weten?

U kunt ons bereiken via 14078.
Het Perenlaantje heeft een eigen website: hetperenlaantje.nl

Historische beelden van het Perenlaantje