"Het Perenlaantje hoort bij onze cultuur"

Wethouder André Flach: “Welke gemeente heeft zo’n mooi stuk natuur midden in een woonwijk?”

Interview uit @gemeentehia van woensdag 22 februari 2023

Al tientallen jaren wordt gebouwd aan woonwijk De Volgerlanden. Tot de bouw ervan werd eind vorige eeuw besloten en nu helpt die ook de huidige woningnood oplossen. In De Volgerlanden ligt Het Perenlaantje en de gemeente zet zich flink in voor behoud daarvan.

Perenlaantje blijft

Momenteel gaat het Perenlaantje tijdelijk op de schop. André: “Het is eigenlijk net zoals met een verbouwing thuis. Ook dan zit je tijdelijk in de rommel en moet je je even aanpassen. Zo is het nu ook met het Perenlaantje. Maar we staan 100% voor het laantje: de lengte van 550 meter blijft intact, we houden links en rechts van het laantje 10 meter vrij, het aantal perenbomen blijft gelijk en de bebouwing om het laantje wordt dun en laag.”

Historische en culturele waarde

“Voor ons is dit heel belangrijk", zegt de wethouder: "We bouwen de wijk om het Perenlaantje heen, niet andersom. De beslissing om hier een woonwijk te bouwen is in de jaren 90 al genomen, daar kunnen we niets aan veranderen. Maar we behouden met man en macht de historische en culturele waarde van het Perenlaantje.”

Graag wandelen

Wanneer je het Perenlaantje vanaf de Vrouwgelenweg binnenkomt, zie je over een lengte van pakweg 100 meter 2,5 hectare groen. “We investeren enorm in het Perenlaantje en hebben ervoor gekozen om dit deel niet te bebouwen”, laat de wethouder weten. “Het behoud ervan kost de gemeente in alle opzichten veel extra geld. De omgeving verandert, maar we willen er alles aan doen om het Perenlaantje zelf te behouden zoals het was. Zelf kom ik er ook heel graag om te wandelen door of om het laantje. Nu, tijdens de verbouwing, even niet, maar straks ga ik dat zeker weer doen.”

Wandelroute door Het Perenlaantje

Meer weten?

Lengte: 550 meter
Wandelgebied naast het Perenlaantje: 1,7 hectare
Het Perenlaantje als groene strook: 25 meter breed
www.hetperenlaantje.nl