Uittreksel basisregistratie personen (BRP)

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. U kunt alleen op afspraak naar de Gemeentewinkel komen. 

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een officiële verklaring dat u bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht staat ingeschreven als inwoner.

U vraagt eenvoudig online een uittreksel met uw persoonsgegevens aan.

Kosten 

Een uittreksel kost € 12,30 

Online regelen

DigiD-logo Uittreksel BRP aanvragen  

Vraagt u het uittreksel voor 13.00 uur aan? Dan proberen wij het nog dezelfde dag via de post naar u te versturen.

Let op! Heeft u een uittreksel nodig waar alle bewoners van het adres op staan? Dan hebben wij van de personen van 18 jaar en ouder (ook van uw echtgenoot/partner) schriftelijk toestemming nodig. Zij geven door ondertekening van het formulier toestemming verstrekken persoonsgegevens op uittreksel BRP hun goedkeuring.

Lees meer informatie over DigiD

Lukt het u niet om uw aangifte digitaal aan ons door te geven? Dan maakt u een afspraak voor aan de balie. Of u belt 14 078

Welke uittreksels kunt u aanvragen?

Standaard uittreksel zonder BSN

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staat standaard uw naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum. Dit uittreksel kan benodigd zijn voor het afleggen van een examen, inschrijven voor een school of opleiding of inschrijving bij een woningbouwvereniging.

Bewijs van in leven zijn

Een officiële verklaring dat u in leven bent en woonachtig bent in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan hierom vragen.

Bewijs van Nederlanderschap 

Een officiële verklaring dat u Nederlander bent. Dit bewijs kan nodig zijn bij verhuizing naar het buitenland, bij een huwelijk of voor bepaalde beroepen, met name functies in het openbaar bestuur.

Turkse dienstplicht 

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staat sinds wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Internationaal uittreksel

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staat standaard uw naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum.

Voor school met nationaliteit en datum in Nederland 

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Dit uittreksel kan worden gebruikt voor het aanmelden op een school.

Alle bewoners op dit adres 

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staat standaard uw naam, adres en overzicht van de huidige bewoners. 

Let op: Dit uittreksel kunt u alleen aanvragen als u alleen met uw eigen gezinsleden op dit adres woont. Wanneer u dit uittreksel aanvraagt heeft u toestemming nodig van uw gezinsleden (die boven de 18 jaar zijn). U krijgt toestemming met een toestemmingsformulier en een kopie/foto van het legitimatiebewijs van elk meerderjarig gezinslid. Op de website vindt u een toestemmingsformulier. Deze kunt u laten ondertekenen. Voeg dit formulier/deze formulieren én een kopie/foto van het legitimatiebewijs toe als bijlage per meerderjarig gezinslid. 

Historische adres gegevens

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staan ook uw historische adresgegevens waarop u bent ingeschreven. 

Standaard uittreksel met BSN

Een bewijs dat u in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht woont en bent ingeschreven. Op dit uittreksel staat standaard uw naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum en uw Burgerservicenummer (BSN).

Bewijs van in leven zijn en attestatie de vita

Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita bewijst u dat u in leven bent op het moment van afgifte. U heeft het bewijs nodig voor bijvoorbeeld pensioenfondsen of andere uitkeringsinstanties.

Bewijs van in leven zijn

 • is een uittreksel in het Nederlands uit de basisregistratie personen (BRP)
 • is alleen geldig binnen Nederland
 • kost € 12,30
 • is kosteloos als u een bewijs van uw pensioenfonds meeneemt (bij het online aanvragen betaalt u wel de kosten)
 • u vraagt dit uittreksel eenvoudig online aan (u heeft hiervoor hiervoor DigiD nodig) 

Uittreksel BRP aanvragen (u heeft hiervoor DigiD nodig)

Attestatie de vita

 • is een internationaal model in meer talen
 • vraagt u persoonlijk aan bij de balie van de gemeente
 • is geldig in het buitenland
 • kost € 15,70
 • is kosteloos als u een bewijs van uw pensioenfonds/uitkeringsinstanties vanuit het buitenland meeneemt

U betaalt direct bij aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Voorkom wachten, maak een afspraak!

Afspraak maken attestatie de vita 

Bewijs van Nederlanderschap

Met een bewijs van Nederlanderschap toont u dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. U vraagt het bewijs online aan  . Voor de online aanvraag heeft u DigiD nodig. Kosten: € 12,30

Uittreksel aanvragen (u heeft hiervoor DigiD nodig)

Iemand machtigen voor de aanvraag

Iemand van 18 jaar of ouder mag voor u een afschrift of uittreksel aanvragen. Hiervoor machtigt u diegene en u geeft mee:

 • een volledig ingevulde machtiging (pdf, 239 kB) met datum en uw handtekening
 • uw geldige identiteitsbewijs of een kopie identiteitsbewijs
 • de ander (gemachtigde) neemt van zichzelf ook een geldig identiteitsbewijs mee

U kunt alleen aan de balie van de gemeente de aanvraag doen.

Akte/uittreksel nodig voor buitenland

Op internationale bewijzen voor het buitenland heeft u meestal een apostille of legalisatie nodig. U haalt eerst het bewijs bij de gemeente op en neemt hem dan mee naar de rechtbank. Informatie daarover leest u op de website van Rijksoverheid

 1. de afgevende instantie (bijvoorbeeld de gemeente)
 2. ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag
 3. ambassade van het betreffende land in Nederland

U betaalt het afschrift of uittreksel direct bij de aanvraag via iDEAL. Is dit voor u niet mogelijk? Machtig dan iemand om het afschrift voor u op te vragen.

Bewijs van uitschrijving naar het buitenland

U kunt een bewijs van uitschrijving aanvragen bij 1 van de loketten Registratie Niet-ingezetenen

Heeft u vragen?

Op de website van de Rijksoverheid kunt de video 'Wat is de Basis Registratie Persoonsgegevens' downloaden. Heeft u andere vragen, vul dan het contactformulier. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een antwoord van ons.