Raad stelt ontwerp vernieuwd Cascade vast

Dé multifunctionele ontmoetingsplaats voor alle Ambachters; cultureel hart van Ambacht. Dat moet Cascade worden, wensen Stichting Cascade en de gemeente.

Maandag 4 maart stelde de gemeenteraad het voorlopig ontwerp voor een vernieuwd Cascade vast.

Belangrijke stap

"Het ontwerp is een mooie vertaling van de wensen en ideeën van de gemeente, Stichting Cascade, Bibliotheek AanZet en Sophia Sociaal Team. Met de vaststelling door de gemeenteraad is weer een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw, moderner Cascade", zegt verantwoordelijk wethouder Steven van Die.

Duurzaam

Het gebouw van Cascade is toe aan groot onderhoud. Daarnaast moeten overheden al hun vastgoed zo energieneutraal mogelijk maken. De ambitie van Cascade om het cultureel hart van Ambacht te zijn, kan goed meegenomen worden in de plannen om het gebouw en directe omgeving te verbeteren. Om het gebouw (vrijwel) energieneutraal te maken worden de muren geïsoleerd en de ramen vervangen voor beter geïsoleerd glas. Er komen zonnepanelen en de klimaatinstallatie wordt vernieuwd.

Artist impression van Cascade door TenBrasWestinga

Ontwerp

Voor de inrichting wordt gedacht aan natuurlijke materialen zoals vlas, linnen, hout en ijzer. Bezoekers moeten voortaan direct in het hart van het gebouw binnenkomen, daarom krijgt Cascade een nieuwe entree. De podiumtrap en een vide creëren een nieuwe ruimte in het gebouw. Een mooie plek voor een open podium voor bijvoorbeeld bijeenkomsten, kleine voorstellingen en debatten. Aan de achterkant van het gebouw komt horeca. Door een luifel met een klein terras is Cascade straks een unieke plek om heerlijk te genieten van een hapje en een drankje.

Planning

Eind dit of begin volgend jaar moet uitvoering van de plannen beginnen, eind 2025 moeten deze gerealiseerd zijn. Dan is Cascade dé multifunctionele ontmoetingsplaats voor alle Ambachters en hèt cultureel hart van Ambacht. De plek waar iedereen zich welkom voelt, zich kan ontwikkelen, antwoord kan vinden of krijgen op een (hulp)vraag op maatschappelijk, digitaal en sociaal gebied. Meer nog dan nu kunt u er dan ontspannen, studeren, werken, lezen, eten en drinken, afspreken en activiteiten bijwonen.