Slimme straatlantaarns in Ambacht

Zuiniger, dimbaar en zelfmeldend bij storing: we vervangen ruim 4.700 straatlantaarns in Ambacht.

De 'slimme' LED-lantaarns kunnen op afstand worden bediend, per wijk kan de lichtsterkte worden ingesteld. Door dit speciaal dimprofiel zijn de slimme armaturen 80% zuiniger.

Slimme lantaarns

Is er 's nachts weinig of geen verkeer, dan dimt het licht tot het niveau van waaklicht en branden de lampen op 5% van het vermogen. Het systeem registreert zelf zaken als verkeersdrukte en weersomstandigheden. Vragen die om meer licht, dan branden de lampen feller. En doet zich een storing in een lantaarn, dan zend die automatische een melding aan de storingsdienst van Bureau OVL.

Ruim 20 jaar vooruit

CityTec vervangt de lantaarns en gebruikt de oude wanneer bijvoorbeeld ergens tijdelijk extra verlichting nodig is. De materialen in defecte en overbodige lamphouders, armaturen genoemd, worden gerecycled. De nieuwe lantaarns gaan tussen de 20 en 25 jaar mee. 

Wethouder Duurzaamheid Ralph Lafleur assisteert bij vervanging van de lantaarns. foto: Cees van Meerten/FotoExpressie
Wethouder Duurzaamheid Ralph Lafleur (rechts) assisteert bij vervanging van de lantaarns. foto: Cees van Meerten/FotoExpressie

Investering in besparing

De gemeenteraad ging eerder akkoord met de extra investering voor het versneld vervangen van de lantaarns. Wethouder Duurzaamheid Ralph Lafleur:  "Gezien de huidige energieprijzen vinden wij het als gemeente belangrijk om slim te besparen. Door de versnelde vervanging zijn we niet meer afhankelijk van de beperkte beschikbaarheid van de oudere armaturen en de prijsstijgingen daarvan."