Veteranendag 2024

Tientallen Ambachtse en Zwijndrechtse veteranen van alle leeftijden kwamen zaterdag samen in Cascade voor de jaarlijkse Veteranendag.

Burgemeester Patrick van der Giessen heette hen welkom en benadrukte het belang van elkaar treffen bij gelegenheden zoals deze.

Waardevol

"Missies maken een onuitwisbare indruk op veteranen en hun omgeving, kunnen levens ingrijpend veranderen. Niemand begrijpt beter wat u hebt doorstaan, dan uw kameraden die in gelijkwaardige situaties zijn geweest. Het is misschien een open deur, maar praten helpt. Dat hoeven geen zware gesprekken te zijn, daar zal ook niet iedereen behoefte aan hebben, maar met elkaar in gesprek gaan op bijeenkomsten als deze zijn ook waardevol."

Veteranendag - burgemeesters Leon Anink (Zwijndrecht) en Patrick van der Giessen (Hendrik-Ido-Ambacht)
Links burgemeester Leon Anink van Zwijndrecht), rechts burgemeester Patrick van der Giessen van Hendrik-Ido-Ambacht. foto: Facebookpagina Veteranen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

Toespraak burgemeester

Goedemorgen,

Dit jaar wordt de Nederlandse Veteranendag voor de 20e maal gehouden, op zaterdag 29 juni. Zoals u weet, houden Zwijndrecht en Ambacht hun, 13e gezamenlijke, Veteranendag op een andere dag, namelijk… vandaag.

Als nieuwe burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht is het een eer om u te mogen toespreken én om mijn eveneens nieuwe Zwijndrechtse collega burgemeester Anink voor het eerst officieel te verwelkomen in Hendrik-Ido-Ambacht.

Doel van zowel de landelijke als onze lokale veteranendag is hetzelfde: "Erkenning en waardering voor veteranen. We danken de mensen die zijn ingezet in dienst van vrede, vroeger en nu."

Ik gebruik deze gelegenheid graag om aandacht te geven aan vrede. Ik heb enkele verhalen van vredesmissieveteranen gehoord en moest bij het schrijven van deze toespraak denken aan wat veteraan Mark van de Watering-Van Oosten zei: "Je moet er nooit vanuit gaan dat iedereen die je tegenkomt, hetzelfde perspectief heeft als jij. Iedereen heeft zijn eigen waarheid."

De Dikke Van Dale, een boek met een algemeen aanvaarde waarheid, noemt vrede onder andere 'toestand van rust, van normale verhoudingen'. Een ding is mij wel duidelijk uit de verhalen: de omstandigheden waarin u verkeerde, waren zelden normaal en van rust was ook weinig sprake. U kwam vrede brengen, u droeg bij aan het normaliseren van de situatie ter plaatse. En in veel gevallen is dat blijvend gelukt.

Toch zijn er ook veteranen die zich afvragen waarvoor ze het allemaal deden. De Taliban, zo zwaar bevochten omdat we ervan overtuigd zijn dat de mensen in Afghanistan zonder beter af zouden zijn, is bijvoorbeeld alweer enige jaren aan de macht in Afghanistan. De een heeft daar meer moeite mee dan de ander. En dat geldt ook voor voorvallen die u meegemaakt hebt. Missies maken een onuitwisbare indruk op veteranen en hun omgeving, ze kunnen levens ingrijpend veranderen.

Daarom wil ik u ook vragen om goed op elkaar te letten. Niemand begrijpt beter wat u hebt doorstaan, dan uw kameraden die in gelijkwaardige situaties zijn geweest. Het is misschien een open deur, maar praten helpt. Dat hoeven geen zware gesprekken te zijn, daar zal ook niet iedereen behoefte aan hebben, maar met elkaar in gesprek gaan op bijeenkomsten als deze zijn ook waardevol.

U zult gemerkt hebben dat de waardering voor veteranen toeneemt. Voor het gemeentehuis ligt sinds vorig jaar een Witte Anjer Perkje. Mijn voorganger Jan Heijkoop opende het samen met John Kluter en net als vele Ambachters ben ik er al vele malen langsgelopen. Ik vind het mooi: een eerbetoon aan onze veteranen op een centrale plek.

Ik ontkom er uiteraard ook niet aan om de toestand in de wereld te bespreken: vooral het oosten van ons eigen continent en het Midden-Oosten. We leven in onrustige tijden en de roep om strijd klinkt vaak luider dan de roep om vrede. Ook hier in Nederland, maar 2.000 kilometer van het front in Oekraïne. En wie in deze tijd voor vrede pleit, loopt de kans vijandig te worden bejegend. Ik maak mij daar zorgen om.

Ik hoop van harte dat de wapens zo vlug mogelijk zwijgen en we de stemmen van de democratie weer kunnen horen, in een toestand van normale verhoudingen, in een toestand van vrede. Dat is waar u zich, waar ook ter wereld, voor ingezet hebt. Het is waar we u dankbaar voor zijn, en blijven.

Ik wens u een aangenaam samenzijn!

Hulphond

Naast volop gelegenheid om elkaar te spreken, maakte Stichting Hulphond Nederland duidelijk wat een hulphond kan betekenen voor mensen die kampen met groot trauma. Voorzitter van het Veteranencomité, oud-marineman John Kluter, schonk namens het comité €250,- aan Stichting Hulphond Nederland.

Veteranendag - cheque voor Stichting Hulphond Nederland
Jeroen Bakker van Stichting Hulphond Nederland ontvangt cheque van 250 euro van Veteranencomité Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. foto: Facebookpagina Veteranen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

Blauwe Hap

Traditiegetrouw genoten de veteranen van de Blauwe Hap, de Indische rijsttafel. Door Ambacht reden historische legervoertuigen die tot in de jaren '70 dienst deden bij de TRIS, de Troepenmacht in Suriname. Wie wilde, kon meerijden.

Veteranendag TRIS-voertuigen voor Cascade
TRIS-voertuigen voor Cascade. foto: Facebookpagina Veteranen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

Op de Facebookpagina Veteranen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht vindt u meer foto's van deze dag.