NK-Tegelwippen 2022

Elk jaar vindt het NK-Tegelwippen plaats. Een half jaar lang strijden gemeenten in het hele land met elkaar om de meest gewipte tegels.

Nederland wipte een dikke 2,8 miljoen tegels uit tuinen, oftewel een oppervlakte van 40 voetbalvelden of, opgestapeld, 1000 keer de Domtoren. Een prachtig resultaat van het NK Tegelwippen 2022. Ambacht deed ook mee en behaalde een keurige tweede plek in de Drechtsteden, net achter Dordrecht. Kijk voor meer informatie op www.nk-tegelwippen.nl.

Waarom tegelwippen?

Het doel van het tegelwippen is om tegels te vervangen voor groen. Samen maken we Nederland op een leuke manier een stukje groener, gezonder, mooier en gezelliger. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Steeds meer mensen willen een onderhoudsvriendelijke tuin en betegelen deze daarom helemaal. Ook zijn er meer wegen en huizen waardoor de natuur verder naar de achtergrond verdwijnt. Dit heeft effect op de biodiversiteit in Nederland; insecten en andere dieren krijgen het steeds zwaarder.

Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar hierdoor vaker op. Doordat het water bij regenbuien, als gevolg van de vele tegels, de grond niet kan intrekken zal er vaker wateroverlast ontstaan. Bij periodes van hitte zorgt groen voor verkoeling. Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht doet mee aan het NK-Tegelwippen om samen met haar inwoners de gemeente toekomstbestendig te maken. 

Volgend jaar weer

Het NK Tegelwippen werd in 2022 gewonnen door de gemeente Den Haag met meer dan 300.000 tegels. Het plan van Ambacht is om in 2023 weer mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.